Puheterapia Turku ja lähialueet
Puheterapia tukee asiakkaan arjen toimintakykyä ja osallistumista. Terapeuttimme tarjoavat puheterapiaa Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa asiakkaiden arkiympäristöissä sekä vastaanotollamme Turun keskustassa.
Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen puheterapia on sopimuksemme puitteissa mahdollista seuraavilla alueilla: Kaarina, Kustavi, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Parainen, Raisio, Rusko, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa.
Mitä puheterapia on?
Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka keskiössä on asiakkaan toiminta- ja kommunikaatiokyvyn parantaminen tai vahvistaminen. Puheterapeuttina voi työskennellä Valviran laillistama puheterapeutti. Puheterapiassa tutkimme ja kuntoutamme kaiken ikäisten ihmisten vuorovaikutuksen, kommunikaation, puheen, kielen, äänen sekä syömisen ja nielemisen häiriöitä.
-
Puheterapiaan voi ohjautua esimerkiksi seuraavien haasteiden osalta:
epäselvä puhe ja äännevirheet
puheen ymmärtämisen haasteet
änkytys
äänen häiriö
kuulo- tai kehitysvamma
autismi
syömisen ja nielemisen vaikeudet
lukemisen ja kirjoittamisen haasteet
Puheterapiassa voidaan kuntouttaa seuraavia asioita?
puhemotoriikkaa ja artikulaatiota
kerronnan taitoja
sanastoa ja nimeämistä
vaihtoehtoisia kommunikaatiokeinoja
ohjeiden ymmärtämistä
puheen sujuvuutta
äänenkäyttöä
vuorovaikutustaitoja (pyytämistä, viestin kohdentamista)
syömis- ja nielemistaitoja
lukitaitoja
-
Menettelytavat puheterapiaan ohjautumisessa saattavat vaihdella hyvinvointialueittain. Tässä tyypillinen tapa julkisen terveydenhuollon kautta terapiaan ohjautumisesta.
1. Terveydenhuollon lähete
Puheterapeutin arviota varten tarvitsee asiantuntijan lähetteen. Lähettävä taho on useimmiten neuvolan terveydenhoitaja. Jos sinulla on huoli oman lapsesi puheen tai kielen kehityksestä, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon.
2. Lähetteiden käsittely
Lähetteet käsitellään terveydenhuollossa usein esimerkiksi kuntoutustyöryhmässä. Kuntoutustyöryhmässä päätetään täyttääkö lapsi kriteerit puheterapia-arvioon pääsylle.
3. Puheterapia-arvio julkisella
Puheterapeutti arvioi puheterapian tarpeen ja tarpeen pohjalta päätetään tarvitseeko lapsi puheterapiaa. Lapsi voi jäädä lyhyelle kunnan ohjaukselliselle jaksolle tai puheterapialle voidaan nähdä tiiviimpi ja pitkäkestoisempi tarve, jolloin haetaan Kelan maksamaa vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta.
4. Puheterapiaa haetaan Kelasta
Perhe täyttää hakemuksen KU104 kelaan ja arviolausunnot toimitetaan myös Kelaan. Perhe ja/tai arvioiva puheterapeutti etisivät lapselle kuntouttavaa puheterapeuttia. Perhe voi täyttää alle 16-vuotiaan osalta myös vammaistukihakemuksen.
5. Myönteinen päätös Kelasta
Kun Kela myöntää puheterapian, kuntoutus päästään aloittamaan.
Suurin osa tuottamastamme terapiasta on Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen terapioita. Voit hakeutua meille myös vakuutusyhtiön maksusitoumuksella tai omakustanteisesti.
-
Tuottamamme puheterapia toteutuu pääosin kuntoutujan arkiympäristössä — koulussa, päiväkodissa tai kotona.
Käynnit onnistuvat myös vastaanottokäynteinä Käsityöläiskadulla.
-
Kuntoutumisen kannalta on merkittävää, että kuntoutujan lähiympäristö on sitoutunut kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamiseen.
Pyrimme kuntoutusjaksojen aikana ohjaamaan perhettä ja antamaan kotiharjoituksia, jotta kuntoutus olisi mahdollisimman vaikuttavaa.
Toteutamme lasten ja aikuisten puheterapiaa Turussa ja lähialueilla vastaanotollamme sekä asiakkan arkiympäristössä.

Etsinnässä puheterapeutti?
Etsinnässä puheterapeutti Turusta tai lähialueilta? Tutustu terapeutteihimme ja ota meihin yhteyttä puheterapian tarpeeseesi liittyen. Tällä hetkellä meillä ei ole vapaita asiakaspaikkoja, mutta voit aina tiedustella vapautuvista paikoista.